nak join diowg ,,follow lah blog nie,,

Tuesday, 14 August 2012

gummy

dan skarang,, jom aku ajar koramg cara nak buat gummy,, atau gula2 jeli,,

bahan2

  1. 10gm geletin tanpa perisa,,
  2. 85gm geletin berperisa,,(ikut perisa apa yang korg nak)
  3. 1/3 gelas air,
kalau mcm aku,, aku x ada geletin berperisa,, so aku guna 95 geletin tanpa perisa dan aku tambah 4 sudu strawbery emelco,, atau apa2 perisa yang korg nak,,

ok cara2 nya
  1. masuk kan 10gm geletin x berperisa dan 85gm geletin berperisa kedalam 1/3 bekas air xdi,, ( dalam bekas yang sesuai untuk dimasak lah) biar kan selama 10 minit,,
  2. panas kan atas api sederhana sehingga geletin larut,, jgn lama sgt,, nanti hangus,,dalam 3-5 minit mcm tu,,
  3. lepas tu,, tuang kan larutan xdi kedalam bekas acuan,,(ikut suke hati korg lah nak bentuk mcm mane,,)
  4. tunggu sehingga sejuk sedikit,, dan masuk kan dalam peti,, dalam 15 minit mcm tu,,
  5. bila dah keras,, keluar kan dari bekas acuan,, dan boleh makan,,,,
selamat mencuba

 ni masa geletin di tuang ke dalam acuan,, sebab x ada bekas lain aku guna je acuan coklet,,


aku siap posing kan ,,,huhu

good luck

kuih nestum

salam semua,, ni satu lagi kuih raya yang gua nak kongsi,, iaitu kuih nestum.. sape pernah dgr name kuih ni,, familiar kan,, sebab kuih ni aku boleh cakap ramai ah yang suke kan ,,


 antara bahan2 nye ialah,


  1. kulit popia,, (kalau besar potong empat,, kalau yang kecik,, xyah potong pon)
  2. nestum,,( bnyak mane korg nak,, kalu aku,, aku suka bnyakk)
  3. gula,, ( manis mane korg nak,, kalau aku,, aku letak lima sudu besar je untuk satu balang,,)
  4. susu,, or something else yang korg suke lah,, milo ke,, atau minuman serbuk lainlah,, kalau nescafe aku x pernah tgok org buat lagi,, kalau suke buat lah,,
ok cara2 nye,,

  1. gulung kulit popia xdi,, dan kalau mcm die x melekat pada akhir nye,, sapukan sikit tepung jagung yang telah dibancuhkan dengan air,,
  2. potong menyerong,, jdikan dia tirus di hadapan, atau,, (ikut lah nak potong camne pon)
  3. gorengkan kulit popia yang telah dipotong itu,, jangan garing sgt nanti x best,, p kalau suka garing,, buat je lah,,
  4. kisarkan gula,, nestum and susu menggunkan pengisar kering,, (kalau mcm xnak halus sgt kisar kejap je,, kalau nak jadikan serbuk,, kisar lah lame sikit,,
  5. lepas tu gaul kan, kulit popia yang telah dimasak xdi dgn bahan yang dikisar,, gaul hingga sebati dan masuk kan dalam bekas kedap udara,,
dah siap,, senang kan,, selamat mencuba,,

kuih nestum aku,,, 

biskut forrero malaysia

ok,,, kali ni,, aku nak kongsikan cara2 nak buat kuih raya,, aku x buat bnyak kuih raya,, sebab die leceh,, tapi aku berkenan dengan satu kuih ni,, nampak menarik lah kan,, so,, aku try buat,, dan ni nak kongsi ni,, aku dapat resepi ni dari buku,, aku rasa x semua org suka baca buku,, skarang zaman dah moden so,, sume ujung jari je,,, let start,,

bahan2
250gm mentega
150gm gula kastor,, ( tapi aku guna gula biasa je,, sebab x ada gula kastor)
1 biji telur kuning
30gm serbuk roti kuning (aku guna oat je,,lbh berkhasiat,)
100gm serbuk badam
300gm tepung red rose (ayakkan)
100gm tepung jagung (ayakkan)
250gm badam cincang
300gm coklat masakan
1 biji telur putih

ok,, bahan siap,, jom start buat,,


  1. campurkan mentega gula kastor dan telur kuning,,
  2. pukul bahan sehingga sebati dan gula hancur,,( p disebabkan aku guna gula biasa so ambik masa yang lama sikit lah)
  3. campurkan tepung jagung ,tepung red rose,serbuk badam dan oat dalam satu bekas,,dan masuk kan bahan yang dipukul xdi kedalam bekas tersebut,,uli sehingga sebati
  4. bulatkan doh kecik2 dan salutkan dekat teur putih diikuti dengan badam cincang
  5. bakar dalam ketuhar pada 180 darjah celcius,, selama 13 minit,,( ikut atas jenis ketuhar lah,, aku nye jename sharp)
  6. bila dah sejuk,, salutkan dengan coklat masakan yang telah dicairkan,, dan isi dalam mabgkuk kertas,,
siap,,, selamat mencuba


ni keadaan kuih tu bila dah siap di bakar,,

 x ada bekas cantik nak ambik pic
 nampak sedap kan,, huhuhu
 nyum2,,,
banyak lagi,, huhuhuhu


selamat mencuba,,,

Wednesday, 8 August 2012

coklet,,

ok jom,, aku nak ajak korng buat coklet pulak,,senar nye nak buat coklet ni senang je,

first sekali masak air dalam satu bekas(A),, sehingga dia keluar buih2 dekat tepi,, atau pon korang rasa mcm air tu dah suam2 dah,, ok lah,, kecik kan api,, dan masuk kan lagi satu bekas(B) yang kecik sikit dari bekas(A) ,, lepas tu masuk kan coklet,, biase nye aku gune coklet jenama beryl's,,

lepas tu kacau sehingga coklet tu betul2 cair,,, dan padam kan api,, ok,,

sediakan bekas acuan ( mengikut kehendak masing2 lah bentuk nya ),, dan tuang kan coklet xdi kedalam acuan nye,, tunggu sehingga coklet mengeras,, biasa nye aku letak dalam peti je terus,, huhuhu,, senang,,,
ok bile dah keras keluar kan dari acuan,, dan sedia untuk dimakan,, nyum nyumm,,,

selamat mencuba





ni lah coklet yang aku biasa guna,,

 ni antara coklet yang dah dimasukkan kedalm acuan,, (acuan ni bentuk daun)


 acuan bentuk ketupat nasi


 acuan bentuk petak,,


acuan bentuk kerang

masa nak masuk dalam acuan tu,, korang letak lah ape2 yang korang nak tambah,, contoh nye ,, kacang ke,, ikut lah,, bubble rice ke,, boleh aje,, kismis pon boleh,,

 ni antara coklet yang dah keras dan boleh dimakan,,


sebalang aku buat,, ops,, bukan sebalang,, tapi dua balang,, hahahahahaha,,


ok lah ,, selamat mencuba,, buat jadi kuih raya pon boleh,,


marshmallow,,

jom pakat buat marshmallow,,

bahan2 nye ialah,,

1/4 cawan tepung jagung* (cornstarch)
1/3 cawan aising sugar*(* dicampurkan dan diayak)
21g geletin halal
1/3 cawan air
2/3 cawan corn sirap
secubit garam
1 camca teh strawbery emelco,, atau ape2 perisa yang diingini,,

ok bahan dah siap,,

so cara2 nye ialah,,

  1. first sediakan bekas sebesar (8x8x3) sapukan sedikit minyak,, lepas tu tabur rata bahan yang diayak x di,,
  2. satukan geletin dengan air,, biar selama 5 minit dan panas kan diatas api perlahan ,, masuk kan gula,, kacau hingga larut,,
  3. masuk kan (2) kedalam mixing bowl bersama2 corn sirap dan strawbery emelco,, putar kan selama 15 minit atau 10 minit , kemudian alih kedalam bekas (1) dan ratakan,,
  4. biar kan kering/keras selama 2 jam atau lebih,, lepastu boleh le potong ikut sesuke hati anda,, 
selamat mencuba,,


ni marshmallow yang aku berjaya hasilkan,, bentuk x menarik tapi rasa oklah,, 

selamat mencuba semua,,,